Met deze tips word ook jij een ster in netwerken

Met deze tips word ook jij een ster in netwerken

Een beurs, netwerkborrel of bedrijfsevenement: de een wordt er dolblij van, de ander vindt het niks. Toch is netwerken ontzettend belangrijk voor zakelijk succes. Spot geeft handige tips waar zowel de beginner als de doorgewinterde netwerker iets aan heeft.

Lees je in
Ga je naar een zakelijke bijeenkomst of netwerkborrel, zorg dat je goed bent voorbereid. Check van tevoren wie er komen en bedenk wie je graag wilt spreken. Het helpt ook om vast wat persoonlijke vragen te bedenken. Zo kun je ter plekke gericht op mensen afstemmen, en loop je ook niet doelloos rond. 

LinkedIn erop los  
Heb je ergens iemand ontmoet die interessant is voor je netwerk? Volg diegene op LinkedIn! Voeg het liefst een persoonlijke boodschap toe aan je uitnodiging. Sowieso kun je het platform perfect gebruiken als je eens wilt rondneuzen binnen je branche. Kom je een boeiend profiel tegen, maak dan een connectie. Stuur diegene wel even een berichtje waarin je vertelt wie je bent, en waarom je diegene bent gaan volgen. Het is trouwens belangrijk dat je eigen profiel ook up-to-date is. In dit blog deelt fotograaf Mark Kuipers het geheim van een goede LinkedIn-foto. 

Op de koffie
Hou je niet van grote groepen, dan kun je het ook klein houden: nodig een oud-collega of een kennis uit dezelfde branche eens uit voor een kop koffie. Dat kan op kantoor, maar ook casual ergens in een café. Zo kun je rustig kletsen over werk en jullie vakgebied. Zeker voor mensen die introvert zijn en voor wie grote borrels of evenementen een nachtmerrie zijn, is dit een goede optie. 

Ready, set, pitch! 
Je kent de term vast: elevator pitch. Een korte presentatie waarin je vertelt wie je bent, wat je doet en – het belangrijkst – wat je toegevoegde waarde is. Als je die goed in je hoofd hebt, kun je altijd en overal jezelf ‘promoten’. Zeker handig als je op een bijeenkomst staat met allerlei interessante mensen. 

Kies bewust
De ene persoon past beter op een vakinhoudelijke beurs, de ander staat het liefst de hele avond te lullen op een zakelijke borrel. Komt er een uitnodiging binnen, bedenk dan goed of het evenement bij je past. 

Laat je telefoon in je zak 
Deze tip komt van Robert Walters Consultancy Group: ben je op een borrel, evenement of bijeenkomst en voel je je ongemakkelijk? Pak dan vooral niét je telefoon erbij. Het is natuurlijk een veilige manier om je even af te zonderen, maar je wekt de indruk dat je geen zin hebt om te socializen

Netwerken kan óveral 
Het leuke aan netwerken is: het kan waar en wanneer je maar wilt. Je hoeft niet te wachten tot de eerstvolgende netwerkborrel, ook op de sportclub of een verjaardag kun je interessante mensen ontmoeten. 

Jong Schiphol organiseert regelmatig leuke activiteiten voor iedereen die op de luchthaven werkt. Een goede manier om te netwerken en interessante mensen te ontmoeten. Benieuwd? Spot ging in gesprek met bestuurslid Erik Felëus. 

 

Evelien Janson

Community Manager
SPOT Schiphol
Bekijk profiel

0 reacties