Het geheim van een perfecte profielfoto

Het geheim van een perfecte profielfoto

Het nieuwe jaar is begonnen: een goed moment om je LinkedIn-pagina eens onder handen te nemen. Mark Kuipers is fotograaf, en had al meerdere Spotters voor z’n lens. Hij vertelt je het geheim van een perfecte profielfoto. 

Grootste missers

“Een goede foto op LinkedIn is echt belangrijk. Je straalt ermee uit dat je serieus en professioneel bent,” vertelt Mark Kuipers, die al jaren als portretfotograaf werkt. Wat je volgens hem in ieder geval niét moet doen, is een foto instellen waarop je onherkenbaar bent. “Mensen die van een afstand zijn gefotografeerd, bijvoorbeeld. Zo weet een buitenstaander totaal niet met wat voor persoon hij te maken heeft, hij ziet alleen een poppetje,” zegt Mark. “Sowieso moet je er rekening mee houden dat je foto in de feed en op mobiel altijd een stuk kleiner is.”

Een andere no go zijn vakantiekiekjes, of bruiloftfoto’s. Ook raadt Mark aan een foto te kiezen waar je alleen op staat. “Dus niet eentje waar je jezelf hebt uitgeknipt, en ook niet samen met je kinderen. Dat is echt te persoonlijk.”

Kijk in de lens

Op LinkedIn kun je dus het best een head shot gebruiken, waarop alleen je hoofd te zien is, en eventueel een stuk van je bovenlijf. “Het heeft m’n voorkeur als iemand recht in de lens kijkt. Dat staat professioneel, en zo weet iedereen meteen hoe je eruitziet. Bovendien kom je zelfverzekerd over.” Een alternatief is een foto waarbij je lachend wegkijkt.

Ga naar buiten

Volgens Mark is het ook een goed idee om buiten te fotograferen. “Meestal loop ik een rondje en maak ik allerlei foto’s. Het liefst met een groene achtergrond, bijvoorbeeld in een park of plantsoen. Maar ik vind het ook tof om mensen voor gebouwen of grote raampartijen te zetten. Dan krijg je mooie reflecties.”

Het is belangrijk dat je foto een rustige achtergrond heeft. “Dus geen kantoorruimte vol collega’s en computerschermen,” vertelt Mark. “Jij scherp en de achtergrond onscherp, dat is het mooist. Maar daar zal een professionele fotograaf altijd voor zorgen.”

Sweater of stropdas?

“Trek aan wat bij je functie hoort. Doe vooral geen driedelig pak aan, als dat helemaal niet past bij wat je doet,” vult Mark aan. Zijn belangrijkste kledingadvies: trek niks aan met grote teksten of merknamen erop. “En zorg dat je kleding schoon en kreukvrij is. Ik raad ook altijd aan om een extra setje mee te nemen.”

Aan de slag

Hoe bereid je je voor op zo’n fotoshoot? “Duik je kledingkast in, en kies iets uit waar je je prettig in voelt. Ook raad ik altijd aan om je lach te oefenen in de spiegel.”

Spot organiseert regelmatig portretdagen waarop Mark klaarstaat om een mooie foto van je te maken. Interesse? De eerstvolgende sessie is op donderdag 3 maart. Hou Spot in de gaten voor meer informatie! 

Annick Oosterlee

Community Manager
Schiphol Real Estate
Bekijk profiel

0 reacties