Community guidelines

We merken dat veel gebruikers van Spot het prettig vinden om te weten wat de belangrijkste do’s & don’ts zijn op dit forum. Daarom hebben we enkele community guidelines voor je opgesteld. Als we signalen krijgen dat daar in bredere kring behoefte aan is, zullen we deze nog verder aanvullen of aanpassen.

Spot is Schiphol only

Spot is het platform van en voor de 64.000 mensen die bij de 500 bedrijven in het Schipholgebied werken. Werk je net even daarbuiten, maar draag je ook graag je steentje bij? Dan ben jij ook van harte welkom. Voor bedrijven zijn we wat strenger: als je een bedrijfsprofiel op Spot wilt, dan is er maar één optie: vestig je ook in het Schipholgebied! (Absoluut geen straf, kunnen we je verzekeren.)

Spot is geen reclamespot

Niemand houdt van spam. Advertenties, linkbuilding, zelfpromotie, sollicitaties, piramidespelen… De meeste mensen vinden deze vormen van reclame ongepast binnen een community, dus we staan ze op Spot niet toe. Dé plek om je te profileren is je profiel. Voor bedrijven: het bedrijfsprofiel. En voor medewerkers: het persoonlijke profiel. En ook hier geldt: maak een profiel aan om andere leden een goed beeld van jouw persoon of bedrijf te geven, niet met het plaatsen van backlinks als (enige) doel. Bij misbruik kunnen we je account verwijderen. 

Spot is er ook voor vraag en aanbod

Geen ongevraagde reclame, duidelijk. Maar kun je dan wel iets te koop, huur, geef of leen aanbieden of vragen? Jazeker! We hebben daar zelfs een aparte groep voor, die we heel creatief ‘Spot Marktplaats’ hebben gedoopt. Hier kun je alle denkbare producten en diensten vragen en aanbieden, met één belangrijke beperking: de zaken die je aanbiedt mogen niet tot jouw core business behoren. Heb je een bureaustoel over? Of kantoorruimte voor een starter? Zoek je een gebruikt faxapparaat (een WAT?) Of iemand die jouw brochure in het Portugees kan vertalen? Meteen plaatsen! Maar als internetbureau dus geen websiteontwikkeling aanbieden. Als uitzendbureau geen uitzendkrachten. En als koffiebonenmaler geen gemalen koffiebonen.

Spot is positief

Spot is net een verjaardagsfeestje: hoe meer zielen, hoe meer vreugde én… we houden het graag gezellig. Complimenten zijn welkom, evenals andere vormen van opbouwende feedback en nuttige ervaringen. Maar gebruik de community niet om je beklag te doen. Als je een klacht over een bij Spot aangesloten bedrijf hebt, dan raden we je aan om rechtstreeks contact met dit bedrijf te zoeken. Als je een klacht over Spot hebt, dan kun je de community manager mailen.

De juiste bijdrage op de juiste plek

Doe je best om jouw berichten, vragen en oproepen in de juiste groep te plaatsen. Plaats hetzelfde bericht sowieso niet in verschillende groepen. Als je de leden en volgers van meerdere groepen wilt bereiken, dan raden we je aan om je bericht in de algemene Spot-groep te plaatsen. Ook voor reacties geldt dat gebruikers het waarderen dat je on topic blijft, dus dicht bij het onderwerp van discussie.

Let op: je berichten staan in het spotlicht

Spot is weliswaar ‘Schiphol only’ qua reageren op berichten en deelnemen aan discussies, maar let op: de hele wereld kan meekijken. De content op Spot wordt gewoon geïndexeerd door zoekmachines zoals Google. Goed om rekening mee te houden bij het plaatsen van informatie en het geven van (gevoelige) reacties. 

Wat je zegt, zeg je zelf

Iedere deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen berichten, oproepen en reacties. Wel kun je een verzoek tot aanpassing indienen bij de community manager. In principe verwijderen wij geen profielen of berichten, zodra deze onderdeel zijn geworden van een discussie waarin ook andere mensen energie hebben gestoken. Als een bericht of reactie bij nader inzien leidt tot eeuwige spijt, dan kun je een onderbouwd verzoek naar de community manager sturen om je profiel en/of het bericht alsnog te anonimiseren.

Hier zegt Spot: STOP!

Op Spot is geen plek voor hatelijke, racistische, fascistische, bedreigende, seksueel getinte, denigrerende, lasterende of schokkende berichten, afbeeldingen en filmpjes. Als je die plaatst, dan kunnen we je account verwijderen. Vermeld ook geen persoonlijke gegevens van derden (zoals naam, adres, telefoonnummer of e-mailadres). Onze community managers hebben het recht om een bericht of berichtencyclus zonder opgaaf van reden te verwijderen.

Samen houden we Spot schoon

Loop je tegen een kapotte link aan? Kom je incorrecte informatie tegen? Of zie je een bericht waarvan je denkt dat het niet aan de guidelines voldoet? Mail onze community manager Annick. Dan gaat zij hier meteen achteraan.

Onze community managers hebben het laatste woord

Spot is een gemodereerde community. Dit houdt in dat onze community managers bij twijfel berichten, reacties of discussies zonder opgaaf van redenen mogen aanpassen of verwijderen. Daarbij kunnen ze er soms naast zitten. Hé, zelfs de beste grensrechter vlagt wel eens onterecht voor buitenspel. Als je het niet eens bent met een beslissing, raden we je aan de community manager te mailen. Bij herhaaldelijke overtredingen van de guidelines of algemene voorwaarden door een gebruiker (of vanaf een bepaald IP-adres) kan het account van deze gebruiker (en/of het IP-adres) worden geband.

De kleine lettertjes

Tot zover de belangrijkste guidelines. Maar let op: er zijn ook nog kleine lettertjes. Gortdroog, maar daarom niet minder van toepassing op het gebruik van Spot. Klik dus vooral nog even naar ons privacybeleid.