Je eigen groep starten op Spot – tips en aandachtspunten

Met een groep op Spot kun je kennis uitwisselen op een specifiek gebied, activiteiten organiseren en contact te leggen met andere gelijkgestemden. Community manager Annick begeleidt je graag bij het oprichten, inrichten en activeren van je eigen groep. 

Aanpak: in 3 stappen naar een succesvolle groep

‘Failing to plan is planning to fail’, orakelde time-managementgoeroe Alan Lakein ooit. Aangezien wij je niets dan succes wensen, hebben we hieronder enkele zaken opgesomd waaraan je zeker aandacht moet besteden.

1. Oprichten

De meest voor de hand liggende groepen zijn clubs of gezelschappen die al actief zijn op en rond Schiphol. Bestaande businessclubs, sportgroepen of andere verenigingen. Maar je kunt ook een compleet nieuwe groep oprichten. Voor je een groep opricht, moet je de volgende vragen kunnen beantwoorden:

  • Voor wie start je de groep? Heb je de mensen voor wie je de groep wilt beginnen al in beeld? Hebben ze behoefte aan een groep? Gaan ze online met elkaar in gesprek? En heb je genoeg gespreksonderwerpen om het voor langere tijd interessant te houden?

  • Is het beheer van de groep geregeld? Het management doe je met minimaal 3 personen. Op die manier kun je ook eens met goed fatsoen op vakantie, ziek worden of van baan switchen.

  • Maak je structureel tijd vrij om de groep relevant en actief te houden? We verwachten dat je minimaal 1 keer per week een bericht publiceert of een discussie start. En dat je tenminste 4 keer per jaar een bijeenkomst organiseert.

2. Inrichten

  • Bepaal je doelstelling. Wanneer is de groep een succes? Formuleer dit bij voorkeur in meetbare termen. Bijvoorbeeld: aantal groepsleden of de hoeveelheid reacties op berichten.

  • Breng je doelgroep in kaart. Wie zijn potentiële deelnemers en waar kun je die vinden?

  • Verzamel input en ideeën. Voor wat voor soort informatie en activiteiten lopen de leden van jouw groep warm? Misschien is het goed om bij wijze van vingeroefening vast wat concrete berichten en een paar discussieonderwerpen op te stellen.

  • Maak een contentkalender. Met een goede planning kun je nieuwsberichten, discussies en activiteiten mooi doseren en vergroot je de kans dat jouw groep actief blijft en je groepsleden enthousiast blijven.

3. Activeren

Als je jouw groep hebt opgericht en op Spot hebt ingericht, dan begint het leukste en belangrijkste gedeelte. Leden werven, de eerste activiteiten en evenementen organiseren, nieuwsberichten publiceren, discussies opstarten en begeleiden…

Bij Spot hebben we al behoorlijk wat ervaring opgedaan met het activeren van groepen. Die kennis delen we graag met je. Met name in deze fase krijg je daarom de nodige persoonlijke begeleiding van community manager Annick.

Vragen?

Wil je jouw club of vereniging aanmelden voor een groep op Spot? Heb je vragen over het starten van een groep? Neem contact op met Annick.