Complimentje ontvangen? Steek ‘m in je zak!

Complimentje ontvangen? Steek ‘m in je zak!

Het is 1 maart: Nationale Complimentendag. Een perfect moment om je collega, partner of beste vriendin eindelijk dat schouderklopje te geven. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk góed, complimenten uitdelen en ontvangen?

Klein gebaar, groot effect

Volgens de website van de Nationale Complimentendag zijn een gebrek aan erkenning en waardering de meest voorkomende redenen dat mensen hun baan opzeggen of relatie verbreken. Linda van der Wal coacht professionals en geeft trainingen in leiderschap. Ook zij benadrukt het positieve effect van complimenten. “Ze bevorderen de prestaties en maken leren leuker. Krijg je vaker complimenten, dan leidt dat tot structurele verandering.”

Bovendien boek je dubbele winst: door een compliment te geven, maak je niet alleen de ander blij, maar ook jezelf.

Word complimentenkoning(in)

Maar hoe geef je dan een goed compliment? Psychologie Magazine adviseert om iets te zeggen over het karakter of de kundigheid van de ander. Zeg dat iemand aardig is, goed kan fotograferen of een groot organisatietalent is. Daarnaast is het goed om niet te vergelijken. “Jij hebt deze klus beter uitgevoerd dan Peter” heeft niet het gewenste effect. Zeker op de werkvloer zorgt het voor onnodige competitie. 

Wil je voorkomen dat iemand je compliment afkapt, of er ongemakkelijk van wordt? Psychologie Magazine tipt om er dan een vraag aan vast te plakken. “Wat een mooie foto’s, welke camera gebruik je?”

Wuif een compliment niet weg
Toch hebben we snel de neiging om een compliment af te zwakken. Als iemand je complimenteert met je jas, hoéf je niet te zeggen dat je die de week ervoor in de sale hebt gekocht. Of dat het een afdankertje van je zus is. Ook schouderklopjes op de werkvloer wuiven we graag weg:

“Wat fijn dat je gisteren kon bijspringen, zonder jou hadden we het niet gered.”
“Ach, dat was een kleine moeite.”

Een andere veelvoorkomende reactie is meteen een compliment teruggeven. Dit doen we om de aandacht te verleggen:

“Wat heb je hard gewerkt vandaag!”
“Jij ook!”

Doe dit niet. Zo’n ‘terugkaatscompliment’ komt namelijk niet altijd gemeend over.

Steek ‘m in je zak
Maar hoe ontvang je dan een compliment? Eigenlijk heel simpel: door te bedanken. Ga met jezelf eens een challenge aan. Geeft iemand je een compliment, reageer dan met “Dankjewel”. Niks meer, niks minder.  

Annick Oosterlee

Community Manager
Schiphol Real Estate
View profile

0 comments