Omgaan met COVID-19: zo pakken andere communityleden het aan

Omgaan met COVID-19: zo pakken andere communityleden het aan

Nu het Corona-virus om zich heenslaat, is thuiswerken het devies voor de collega’s op Schiphol. Hoe gaan onze communityleden Aylene, MichelSanne en Melvin daarmee om? ‘Begin de dag met hetzelfde ritueel alsof je naar je werk gaat.’ 

Aylene Visser, intercedent / planner bij Skyjob: ‘Izit in een team samen met vier collegas en we werken momenteel allemaal thuis. Gisteren was ik nog op kantoor, maar de komende tijd blijf ik thuis. Ik moest ook met het openbaar vervoer reizen en dat doe ik nu liever niet. 

Het werk gaat gewoon door, de telefoon is doorgeschakeld. We spreken onderling af wie wat doetNaast het reguliere werk doe ik achterstallig onderhoud, waaronder administratieve taken die zijn blijven liggen. We houden contact via de telefoon, e-mail en hebben als team een whats-app groep, waarin we de hele dag overleggenOok het bedrijf houdt ons op de hoogte via e-mail. 

Ik vind de huidige situatie met het corona-virus best eng en bizar; je weet niet wat er de komende tijd gaat gebeuren. Nu mogen we nog naar buiten, maar misschien is dat straks anders. Heel gek om dit mee te maken. Hoe ik het gezellig houd? Door niet alleen te zitten. Ik werk thuis samen met mijn vriend, en morgen ga ik een dagje bij mijn ouders werken. 

Mijn tip voor collega’s? Begin de dag met hetzelfde ritueel alsof je naar je werk gaat. Eerst douchen aankleden en ontbijten en daarna begin ik met werken. Als ik dat niet doe, blijf ik maar een beetje rondhangen. Dan duurt het langer om op te starten en ben je minder effectief. 

Michel van Dijk, projectmanager Schiphol Group:Ik werk nu een week thuis en dat gaat prima. We werken via Teams of Skype om met elkaar in contact te blijven. Ik ben goed bekend met thuiswerken, maar is mis wel het persoonlijk contact. Het overleg is zakelijker, want op kantoor loop je collega’s tegen het lijf waar je een spontaan praatje mee maakt. 

Soms werk ik nog op locatie. Woensdagnacht waren er op de luchthaven IT-werkzaamheden gepland en het was even spannend of het doorging. Uiteindelijk gebeurde datonder strenge veiligheids- en hygiënemaatregelen. We waren met een man of tien om het werk uit te voeren en dat is succesvol verlopen.  

Momenteel werkt mijn vrouw ook thuis en we zitten aan dezelfde tafel te werken. Zij heeft ook diverse videocalls op een dagen dan wijk ik uit naar een andere kamerIk  pak mijn laptop en ga ergens anders zitten. Soms is het behelpen, want de eerste dagen van de week lopen hier ook kinderen rond. 

Elke dag heb ik een conference call met alle projectmanagers. Met meer dan 35 mensen is dat best een grote groepmaar we hebben een goede voorzitter en de regels zijn strikt.  Als je niets te melden hebt, zeg je niks. En iedereen zoekt een rustige kamer op, anders hoor je uitruimende vaatwassers en ander geluiden op de achtergrond. 

Sanne Postma, Adaption & Change Management Specialist Microsoft: ‘Bij Microsoft werken de meeste collega’s thuis. Dat doen we al jaren. We deden dus al veel werk online, ook vanuit de gedachte dat we als Microsoft het online werken faciliteren. Wel proberen we de gezelligheid erin te houden en op de hoogte van elkaar te blijven. Wij hebben een paar keer per week een virtual check-in, waarbij we met de camera aan elkaar bellen. Zo zien we van elkaar hoe het gaat en waar we mee bezig zijn. 

Bij ons is het superdruk omdat veel klanten overschakelen op online werken. Vaak hadden ze de software wel beschikbaar, maar niet iedereen gebruikte het. We hebben ook een vrijwilligerscommunity opgezet om zoveel mogelijk docenten te helpen met functionele vragen rond remote lesgeven via TEAMS. Dat geeft extra teamspirit, want we willen graag mensen helpen in deze moeilijke tijd.  

Begin van de week was ik in Zweden en heb online gewerkt vanuit een huisje op een eiland. Ik had een prachtig uitzicht vanuit de werkkamer en tijdens de pauze ging ik wandelen in de natuur. Dat refreshen is iets wat je zeker moet blijven doen. Als je op kantoor bent, ben je ook niet continu aan het werk. In plaats van met een collega bij het koffieautomaat te praten, lunch je thuis met je kids of ga je even wandelen. En zet dat ook in je agenda, want dan houden je collega’s er ook rekening mee.’ 

Op donderdag 26 maart tussen 9.00 - 9.45 organiseert Sanne een gratis een Slim Online Samenwerken sessie voor communityleden. 

Melvin Broekaart, eigenaar Aircommerce: Alle bedrijven in de travel retail op Schiphol en ook in het buitenland liggen voor bijna honderd procent plat. Wij krijgen geen nieuwe opdrachten binnen en bestaande opdrachten worden gecanceld. Aircommerce bestaat uit zes vaste medewerkers en we werken nu met z’n allen thuis. Enerzijds lukt dat prima, want je hebt rust en focus, maar bijna iedereen in ons bedrijf heeft kinderen. Zij krijgen thuis schoolles en dan is het wel schipperen. 

Ik doe de administratierond projecten af en houd me bezig met allerlei soorten aangiftes. Daarnaast zijn we al langer bezig met een nieuwe applicatie om reizigers digitaal nog beter te ondersteunen. Een project dat we tot voor kort ernaast deden, maar nu steken we er veel tijd en energie in. Dat is de positieve kant van deze situatie, want zo werken we versneld aan de toekomst van ons bedrijf. 

Dat de wereld zal veranderen is zeker. Tegelijkertijd merk ik een enorme saamhorigheid, want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Wat ik als tip meegeef aan collega’s is dat je elke dag iets leuks doet. Haal de krenten uit de pap. Als gezin met vrouw, drie kinderen en een hond eten we nu drie keer per dag samen, tijdens het ontbijt, lunch en avondeten. Als je je ook focust op de leuke dingen, wordt het voor iedereen wat aangenamer.’ 

Annick Oosterlee

Community Manager
Schiphol Real Estate
Bekijk profiel

1 reactie