Microsoft en Samsung over mental health op de werkvloer

Microsoft en Samsung over mental health op de werkvloer

Met je partner strijden om de beste thuiswerkplek, jengelende kinderen tijdens meetings of eenzame werkdagen in je studio. Komt een van deze scenario’s je bekend voor? Grote kans dat thuiswerken soms een behoorlijke uitdaging voor je is. Gelukkig zijn werkgevers zich hier steeds vaker van bewust. Spot ging met Microsoft en Samsung in gesprek over mentale gezondheid in tijden van corona.

Bezig zijn met mental health op de werkvloer is voor Zarreen Moore en Stephanie Furum van Microsoft een echte passie. Naast hun reguliere banen als Services Account Executive (Zarreen) en Customer Success Accountmanager (Stephanie), zetten ze zich fanatiek in voor de mentale gezondheid van hun collega’s door aandacht voor het onderwerp te vragen. Dat doen ze samen met de andere leden van de Employee Resource Group (ERG) Accessibility, een stuurgroep van Microsoft-medewerkers. In oktober 2020 organiseerden zij de eerste ‘mental health week’.

Tijdens deze week kwamen dagelijks medewerkers aan het woord tijdens online sessies. Stephanie: “Ze vertelden bijvoorbeeld over familieleden met een depressie of burn-out. Zulke verhalen delen zorgt dat mentale problemen makkelijker bespreekbaar worden. Mensen voelen zich veiliger om zich kwetsbaar op te stellen en trekken eerder aan de bel als het niet goed met ze gaat.”

Weg met het stigma

Afgelopen jaar besloot de ERG het evenement nogmaals te organiseren en nu ook klanten en partners van Microsoft te betrekken. De tweede week bleek een groot succes: soms kwamen er wel honderd mensen op een sessie af. Zarreen: “We nodigden CEO’s en HR-managers van verschillende bedrijven uit om te vertellen hoe zij voor hun medewerkers zorgen. Zo waren er sprekers namens Transavia, Wortell en ING. Verder organiseerden we een mindful online schilderles, een interview met auteur en organisatiepsycholoog Melissa Doman en een hackathon voor slimme mental health-oplossingen.”

Het doel van dit alles: het stigma rondom mentale gezondheid aanpakken. Stephanie: “Eigenschappen die bijvoorbeeld tot een burn-out kunnen leiden, zijn vaak precies de kwaliteiten die werkgevers in medewerkers zoeken: perfectionisme, hard werken en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Het is belangrijk om te zien dat mensen met een burn-out niet zwak zijn, maar juist te lang sterk zijn geweest.”

“Mentale en fysieke gezondheid verdienen dezelfde support,” vult Zarreen aan. “Stel jezelf de vraag: zou ik anders reageren op een collega met een depressie dan op iemand met een gebroken been? Wij geloven dat je mentale issues alleen kunt oplossen door ze bespreekbaar te maken.”

211208 schiphol spotthuiswerken 005 lr crop

Hulp bij hybride werken

Ook Nene Marringa van Samsung merkt dat mentale gezondheid sinds de pandemie steeds belangrijker is geworden. Als specialist in Learning & Development is ze onder andere verantwoordelijk voor de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers. “De focus op mentaal welzijn is enorm toegenomen sinds iedereen thuis moet werken. Daarom hebben we er binnen HR een speciaal projectteam voor opgezet."

Ze vertelt dat Samsung in het kader van hybride werken al eens samenwerkte met The Recharge Company, een zakelijke lifestyle coach. “We gingen een maand lang met hun programma aan de slag om slimmer te werken en beter te ontspannen. Er waren workshops over focus en tijdmanagement, en we oefenden met yoga en meditatie. Daarmee kregen we alle tools om prettig en effectief thuis te werken.”

Verbonden blijven met Samsung

Iedereen heeft zo zijn eigen uitdagingen als het om thuiswerken gaat, ziet Nene. “De een heeft vijf kleine kinderen en moet alle ballen hooghouden, de ander zit in een kleine woning met een partner die ook vanuit huis werkt. Als collega’s merken dat thuiswerken echt niet meer gaat, is er bij ons altijd ruimte om toch op een veilige manier naar kantoor te komen. We vinden het belangrijk dat die mogelijkheid blijft bestaan.”

Voor Samsung staat een prettige werkomgeving dan ook op nummer één. “Ook al zitten mensen thuis, willen we wel dat ze met de organisatie verbonden blijven,” zegt Nene. “Omdat we een jong en competitief bedrijf zijn, bedenken we regelmatig uitdagingen. Laatst hadden we bijvoorbeeld een stappenchallenge, waarbij collega’s elkaar stimuleerden om zo veel mogelijk te wandelen. Zo blijven collega’s onderling verbonden en maken ze ook naast hun werk samen dingen mee.”

Een afsluitende tip van Nene, Stephanie en Zarreen: ga af en toe naar buiten, las regelmatig een pauze in en neem tijd voor jezelf! Of dat nu een uitgebreide wandeling is of dansen door je woonkamer, maak ruimte voor dingen die je blij maken.

Annick Oosterlee

Community Manager
Schiphol Real Estate
Bekijk profiel

0 reacties