Ben jij digitaal weerbaar?

Ben jij digitaal weerbaar?

Let op als je openbare wifi gebruikt en maak van je wachtwoord een hele zin. Je denkt misschien dat je niks te verbergen hebt, maar je hebt wel degelijk iets te beschermen. Dat zegt Laura Andeweg, Cyber Security & Data Privacy Consultant die deel uitmaakt van CYSSEC. Ze deelt graag tips om jou weerbaarder te maken in de digitale wereld. Voor op Schiphol, onderweg of thuis.

CYSSEC staat voor Cyber Synergie Schiphol Ecosysteem. Het doel van CYSSEC is de digitale weerbaarheid van de organisaties en personen op Schiphol te verhogen en hen te informeren over digitale veiligheid. 

Laura: ‘Het begrip ketenafhankelijkheid is erg belangrijk; hoe groot is de kans op een incident en wat is de impact van het wegvallen van één schakel in de digitale keten van het Schiphol-ecosysteem.’ Er zijn ongeveer vijfhonderd bedrijven op de luchthaven gevestigd en er werken ruim 67.000 mensen. Vaak zijn zij afhankelijk van elkaar, ook bij een hack in één van hun IT-systemen.

Nieuwsbrief

Samen met haar collega Fokko Dijksterhuis geeft Laura voorlichting aan IT-specialisten, ondernemers, managers en werknemers. ‘Je kan jezelf als organisatie onderscheiden door een sterke IT-huishouding en privacy. We hebben zo’n driehonderd abonnees op de (gratis) CYSSEC-nieuwsbrief, waarin wij tips geven en tools aanbieden over wat je als bedrijf kunt doen in verschillende situaties. Dit kun je ook lezen op onze website CYSSEC.nl. Onze doelgroep varieert van winkels tot luchtvaartmaatschappijen, van cargo forwarder tot hotelketens en overheidsorganisaties’, aldus Laura.

Phishing

Ze vervolgt: ‘Al is het soms tijdrovend en kostbaar om vooraf maatregelen te nemen, de gevolgen zijn enorm als je dat niet doet.’ Ze noemt het voorbeeld van een door een phishing mail getroffen mkb’er. Schade: ruim 100.000 euro. Laura: ‘Er zijn zelfs bedrijven die door dit soort incidenten failliet gaan.’ 

CYSSEC kan samen met de ondernemer, werkgever of IT-specialist inschatten wat er nodig is en zo een concrete beveiligingsopdracht geven. Samen, want niet voor niets is het woord synergie opgenomen in de organisatienaam CYSSEC.

Alert online maand

Oktober wordt de Alert online maand en zal in het teken staan van meer bewustwording voor cybersecurity. CYSSEC organiseert allerlei activiteiten en post meerdere blogs, over onderwerpen zoals ‘de samenhang tussen cyber security, ethiek en kunstmatige intelligentie’. In The Base komt een cybersecurity escape room, waar je met maximaal drie personen in tien minuten uit moet ontsnappen. 

‘Leuk toch om even te doen in je lunchpauze?’, oppert Laura. Daarnaast zijn er seminars en interessante sessies om bij te wonen. Zo kun je je via Spot aanmelden voor een Kick Off sessie, waar het Nationaal Cyber Security Centrum het dreigingsbeeld zal toelichten. Daarnaast vertelt een medewerker van het logistieke bedrijf Maersk over de grote ransomware aanval waarmee zij te maken hadden. Ook is er een wedstrijd waarbij een nieuwe slogan voor CYSSEC bedacht moet worden.

Digitaal op reis

Reizen is Laura’s passie. Dit jaar was ze in Uruguay en haar volgende vakantie gaat ze naar Panama. Dus ook voor de reiziger heeft ze genoeg digitale tips. Laura: ‘Als je op een openbaar wifinetwerk inlogt – bijvoorbeeld op Schiphol of in je hotellobby – doe dit dan via een VPN-netwerk. Zoek op wat het inhoudt en installeer het op je device, wel al thuis of op je werk natuurlijk. Want net zoals dat je je koffer van tevoren inpakt, moet je de telefoon, laptop en tablet ‘inpakken’ en beveiligen. En mocht je je device die je ook voor zakelijke doeleinden gebruikt, kwijtraken, informeer dan je werkgever of IT-afdeling, want zij kunnen het op afstand blokkeren.’ 

Leren op Spot

Dichter bij huis, op Schiphol, is ze sinds een jaar lid van de Spot Community. Laura: ‘Het is een makkelijke en laagdrempelige manier om mensen te leren kennen van heel diverse bedrijven.’ Ze deed al een wijnproeverij en op haar wensenlijstje staat een bootcamp. ‘Ik merk wel dat het vooral de jongere medewerkers zijn die eraan meedoen en dat is een gemiste kans voor iedereen. Want van de ervaren krachten kunnen de jongeren leren en andersom, zowel in de echte als in de digitale wereld.’

Annick Oosterlee

Community Manager
Schiphol Real Estate
Bekijk profiel

0 reacties