Lezing helikopterpilote Dominique Schreinemachers

Lezing 23 september 2019.
Luchtmacht kapitein Dominique Schreinemachers is onze gast.
Zij is helikopterpilote bij de Luchtmacht en is het wel gewend de enige vrouw te zijn tussen allemaal mannen. Dat was tijdens haar studie aan de KMA en daarna bij de vliegeropleiding al zo en ook later, in haar eigen squadron, is daar weinig aan veranderd. Niet dat het haar veel uitmaakt, en een speciale behandeling is ook niet nodig.
En dan heeft ze het tussen de bedrijven door ook nog druk met haar trainingsbureau The Boost Company. Maar als Cougar-pilote met de nodige Afghanistan-ervaring heeft zij wel voor hetere vuren gestaan.
Zij geeft een bijzondere lezing over haar werk als helikopterpilote en vertelt over haar ervaringen opgedaan in Afghanistan.
De opbrengst van deze avond komt geheel ten goede aan De Stichting Onbekende Helden (www.onbekendehelden.nl)

U kunt bij deze bijzondere lezing aanwezig zijn. . Wacht niet te lang, er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Meld je aan op https://schiphol.lions.nl/lezing-dominique-schreinemachers
‘Ik dacht echt dat we neer zouden storten'
In 2009 is ze op uitzending in Afghanistan. Tijdens een ‘simpele’ vlucht, waarbij ze wat mensen van Kamp Holland naar Kandahar moet brengen, gaat het mis. De helikopter wordt, terwijl ze over een berggebied vliegen, beschoten door de Taliban. Ze merkt meteen dat het niet goed is, ze heeft moeite om de heli, die ineens schuin hangt met een zwaar beschadigde staart die het later ook begeeft, onder controle te krijgen. Twaalf angstige minuten volgen. Dominique weet de helikopter veilig aan de grond te krijgen.

Overlevingsstand
'De tijd tussen de beschieting en de crash waren de spannendste 12 minuten uit mijn leven, waarbij wij er serieus rekening mee hielden dat we het niet zouden overleven, maar ook dat we door de taliban gevangengenomen en gemarteld zouden worden. Alle dingen die je tijdens de opleiding hebt geleerd, flitsen dan door je hoofd. Zoals die vier weken op survival, deels in je eentje, waarbij je jezelf moest zien te redden in het bos, om je fysieke en mentale uithoudingsvermogen te testen. Waarna je 24 uur lang werd onderworpen aan hardhandige en vernederende ondervragingen, in stressvolle lichaamshoudingen, waarbij er hard tegen je werd geschreeuwd. Als je die test doorstaat, weet je pas hoe je in zo'n situatie reageert. Je hebt drie typen reacties: de freeze-, flight- of fight-modus. Het laatste is wat er in zo'n situatie voor zorgt dat je in leven blijft. Je komt in actie en gaat op zoek naar manieren om te ontsnappen.'

4 participants

1 comment

Ik moet mij helaas afmelden, was hier graag bij geweest:(