Heb je lage rugpijn? Hier een aantal belangrijke tips.

Beste Schiphol collega,

Rugklachten zijn een veel voorkomend probleem. Jaarlijks hebben ongeveer 1 op de 5 mensen last van lage rugpijn. Vanaf het moment dat je rugklachten zijn ontstaan kunnen er allerlei vragen door je hoofd gaan:
- Wat mankeer ik precies?
- Wat is de oorzaak geweest?
- Hoe lang gaat dit allemaal duren?
- Wat zijn de gevolgen?
- Wat kan ik zelf het beste doen?
Zo’n 15% van de mensen die naar de fysiotherapeut gaan, hebben lage rugklachten. Door het geven van informatie en adviezen zijn de meeste mensen al flink geholpen. Wellicht kan ik op die manier ook jou alvast een handje helpen!

"Zo’n 90% van de rugklachten zijn onschuldig van aard."

Lage rugpijn (spit) kan plots ontstaan, maar ook langzaam beginnen.
Een precieze oorzaak hiervan blijft meestal onbekend, maar zal eerder gezocht moeten worden in de opeenstapeling of samenloop van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, overgewicht, stress, weinig bewegen, werkbelasting, ergonomie etc.

"Meer dan 90% van de mensen met rugpijn kunnen ondanks hun klachten gewoon hun werk blijven hervatten."

Ondanks dat de rugpijn 2-3 weken na het ontstaan nog steeds kan blijven wisselen, zal je merken dat je al weer veel meer en makkelijker kan bewegen. Rugklachten zijn in de meeste gevallen na enkele weken hersteld.
Echter komt het ook regelmatig voor dat het langer kan duren, doordat het herstel belemmerd kan raken door verschillende factoren zoals bijvoorbeeld stress factoren, werkgerelateerde factoren, individuele factoren.

"Heb je eenmaal rugpijn, dan is de kans twee keer zo groot geworden dat deze op den duur terug kan keren."

Indien na de eerste week de pijn nog steeds hevig is of zelf toeneemt, dan kun je het beste even contact opnemen met je huisarts of een fysiotherapeut. Als de pijn uitstraalt tot onder de knie of als de kracht en/of het gevoel in het been vermindert, of dat u problemen krijgt met plassen, dan is het ook raadzaam de huisarts of de fysiotherapeut op te zoeken.
Dan volgen nu de belangrijkste adviezen, do’s & don’ts:

- Bedrust vertraagt het herstel, doordat spieren verstijven en verzwakken. Als het echt niet anders kan, maximaal 2 dagen bedrust en daarna absoluut afbouwen.
- Probeer geleidelijk en gedoseerd weer steeds meer lichamelijk actief te raken.
- Forceer niets.
- Het helpt om af en toe van houding te wisselen.
- Ga regelmatig een stukje lopen.
- Creëer voor jezelf extra rustmomenten om te kunnen ontspannen.
- Bij veel pijn kun je pijnstillers gebruiken, maar het liefst voor enkele dagen.
- Zwaar tillen, slenteren, lang in dezelfde houding zitten of staan, kun je beter vermijden.
- Houd de rug recht tijdens zitten, staan en bewegen.
- Door middel van specifieke oefeningen van een fysiotherapeut bevorder je het herstel en ben je veel beter in staat terugkeer van klachten te voorkomen.

Succes ermee!

Met vriendelijke groet,

Wander Pal
(Manueeltherapeut, fysiotherapeut)


Fysiotherapie dichtbij je werk?
Dat kan! Op Schiphol-Oost (gebouw 133, 1e etage), Schiphol centrum (The Base A, 2e etage) en op het platform (airside, C7-9)

Via onderstaande link kun je zien met welke zorgverzekeraars Fysiotherapie Schiphol contracten heeft.
https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/fysiotherapeut/praktijk-voor-fysiotherapie-schiphol

Er is geen verwijsbrief van een arts nodig. En een afspraak maken is zo gedaan.
Bel: 020 6495108, of email: fysioschiphol@gmail.com

2 comments

Bedankt voor deze tips Wander! Ik heb van Hans van den Berg ooit de tips gekregen om niet met je benen over elkaar te zitten en geen fles water op je bureau te hebben. Dit laatste klinkt misschien raar maar zorgt ervoor dat je vaker naar de kraan loopt en dus meer beweegt. Handig, die masseurs en fysio's in de community! ;-) On another note: het komende jaar willen we de Schiphol Community wat meer onder de aandacht brengen van medewerkers op Schiphol Oost. Zou ik jou hier later in het jaar eens voor mogen benaderen? :-)
Door met de benen over elkaar te gaan zitten kan het bekken gaan kantelen waardoor de onderste lendenwervels te veel gebogen en gedraaid kunnen gaan staan. Aangezien daar de meeste problemen zich bevinden kun je dus beter niet met de benen over elkaar gaan zitten. Daarnaast wil je voorkomen dat de doorbloeding in het been belemmerd raakt. Precies, regelmatig bewegen daar draait het om. En drink voldoende water. Een extra loopje naar de wc is namelijk ook weer mooi meegenomen :-) Je kan me altijd benaderen Annick.